Offertförfrågan

Ring oss på 0739-82 62 30 eller använd kontaktformuläret nedan.

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Boka hembesök

Ring oss på 0739-82 62 30 eller använd kontaktformuläret nedan.

En vanlig missuppfattning är att gin är en brittisk produkt; kanske är det förståeligt med tanke på den betydelse och historia den har i Storbritannien. Men varifrån kommer då ginen?
Den har sitt ursprung i genevern som kommer från Holland och den kom till Storbritannien i slutet av 1580-talet. Det tog några år innan den blev accepterad, en sisådär 100 år eller så.

I mitten på 1700-talet var den så populär att man var tvingad ha väldigt höga skatter och vissa inköpsrestriktioner, ungefär som vår motbok, för att stävja de problem som följde av missbruket. Detta fick dock motsatt effekt och man drack bara mer och mer. Vid den här tiden fanns det ca 29 000 licensierade ginförsäljare i Storbritannien, det du.

Under 1830-talet började man massproducera gin och det höjde ytterliggare försäljningen, men under denna tid sålde man gin bara på fat och då mest till utskänkningsställen. Runt 1890 började man buteljera gin och då blev det genast mycket lättare att sälja direkt till privatpersoner och detta gjorde att försäljningen sköt i höjden.

Gin har också använts som medicin och det framförallt av det brittiska imperiets soldater i de kolonier som man hade runt om i världen. Den ansågs ha en mycket bra verkan mot malaria speciellt om man blandade den med Tonic Water, som innehåller kinin. Det var på detta sätt en av världens mest kända drinkar uppfanns – Gin´N Tonic.

Vilka är då dagens stora gin tillverkare? Du känner förmodligen igen dem vid namn som Gordons, Tanqueray, Beefeater, Gilbeys men det märke som förmodligen säljer mest i världen är det spanska Larios Dry Gin.

Vad smakar då gin? Naturligtvis känner du smaken av enbär, men det förekommer totalt ca 120 olika kryddor i framställningen, vanligen används bara ca 6-10 st olika.
De vanliga är enbär och koriander och sedan tillsätter
man även angelikarot, anis, kanel, ingefära, apelsin, citron och mandel.

Drinken gin och tonic kom till på 1800-talet när brittiska soldater i Indien drack mineralvatten med en skvätt kinin mot malaria. För att göra drycken mer drickbar hällde man i lite gin och så var drinken gin och tonic uppfunnen.
WILLIAM BANTING
Som kuriosa kan nämnas att London Dry Gin tillhör de första bantningskurerna som kan återfinnas. William Banting, notera namnet, blev ordinerad av sin läkare att ersätta sin söta sprit med torr gin. Resultatet blev att William Banting tappade tjugo kilos vikt på ett år och därefter spreds ryktet till kvinnorna vid hovet, som snabbt anammade metoden.

SXND3841 gintonic